Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Albisteak

Amets Elgezabal baserritarrari elkarrizketa

Amets Elgezabal Uribe (1984 Gernika). Emakumea, gaztea, nekazaria, ausarta. Bizilagun asko landa eremutik kanpo bizitzera doazen garai horretan, Ametsek arbasoen lurrak lantzeari ekin zion. 2013. urtea geroztik ortuari ezberdinez osaturiko baratza da bere eguneroko lagun, burukomin eta ilusioa. Eta berari esker gure semeek Ariatzako piper, tomate, letxuga eta abar jaten dituzte.


Egunon Amets. Guraso bezala amets ederra da gure semeek sasoiko, bertoko, kalitatezko elikagaiak jatea. Zuretzat ere Allendeko jantokiaren parte izatea zorioneko gauza da?

Bai duda barik, zelan ez! Apustu handia da eta pozik nago. Guk ekoizten duguna ahalik eta hurbilen kontsumitzea da gure helburua.

Nekazaritza ez da soilik baratza zaintzea. Eskola Jantoki kudeaketa eredu honek baserriak, landa eremua sendotzeko ere balio du?
Hori da, Busturialdeko nekazaritza indartzea espero dut. Azken aldi luze baten, lehen sektorea gero eta txikiagoa dela ikusita, horrelako proiektuak apustu eta aukera handi bat dira.

Zenbat nekazarik osatzen duzue ortuariez arduratzen zareten taldea?
Zazpi nekazari gazte gara taldean, baina momentu honetan bost lagunen artean gabiz batez ere.

Gutxi gora behera, zein da irailetik ekainera bitartean egiten duzuen produktu zikloa?
Irailean lekak, kalabazin sagar, kipula, zerba, azenarioa eta kalabazinarekin hasten gara. Horren ostean, aza,brokolia, azalorea, letxuga ditugu. Martxotik aurrera, udaberriak lagunduta, sasoien sasoikoa jartzen arituko gara.

Jangurie, zer da? Zeintzuk dira elkartearen helburu nagusiak?
Jangurie Urdaibaiko eskola denak baturik sortu den mugimendua da. Helburua, jantokietan ahalik eta produktu lokalena, osasuntsuena eta ekologikoena ematea da. Indarrak batuz dena lortu daiteke.

Eskolan baratz txikiren bat badago. Nola ikusten duzu umeak horretan jolasten heztea? Zure ustiategira antolatu daitezke bisitak?
Ba oso ondo. Umeek jaten dutena nondik datorren jakin egin behar dute: zelan zaintzen da, noiz ereiten edo landatzen da. Jate derrigorrezko gauza bat da. Egunero 3-4 aldiz erabakitzen dugu eta ez diogu eman beharreko garrantzia ematen. Nire ustiategira etortzerik dagoen? Nola ez! Garai hau, ez da hoberena, neguko produktua bukatzear dagoelako eta erakusteko ezer asko ez dudalako.Baina maiatzetik urtarrila bitartean ustiategiak kolore ederra du!

Eskolako jantokiaren hornitzaile izateak, beste batzuentzako produktuak eskaintzeko tartea uzten dizu? Non aurkitu edo lortu ditzakegu zure produktuak?
Ni soloko proiektuarekin 5 urte dela hasi nintzen. Etxeentzako otzarak banatu ditu hasieratik. Gero eskolako jantokiko lehenengo batzarretara joan nintzen. Baina soilik informatzen. Izan ere, nire ustiategia txikia denez otzarez aparte ez nuelako gehiagorako ematen. Hemen sartzea derrepenteko kontua izan da. Ez nuen espero. Baina hemen nago eta pozik! Eskola hornitzeko planifikazio on bat derrigorrezkoa da. Eta horretan ere egunero ikasten gabiltza. Erronka mardula da hau baina ilusioz gainezka gaude. Aurtengo martxan bagoaz eta datorren ikasturterako ikusiko da!